Всяка година се прилагат все повече методи за борба с рака. Традиционните и добре доказани техники непрекъснато се подобряват, създадават се принципно нови. И въпреки че човечеството все още не може напълно да победи тази болест, дори днес пациентите, считани за безнадеждни в миналото, живеят много по-дълго, качеството им на живот се подобрява. А някои видове ракови патологии (например рак на гърдата, рак на тестисите, колоректален рак и т.н.) напълно се оттеглят, след необходимото лечение и лекарите говорят за така наречената пълна ремисия. Основна роля за успеха на антинеопластичната медицина има ранна диагностика, която беше възможна поради техническия прогрес в създаването на инструменти и технологии за диагностика.

Иновациите в медицината са сред основните причини здравеопазването в страната да е на висота. Медиците посвещават знанията и уменията си не само на непосредствената грижа за здравето и живота на пациентите, а и на разработване на нови методи, техники и технологии на лечение. Новините за медицински иновации в Израел са всекидневие. Над 1000 израелски компании работят в сферата на продуктите за здравеопазване, а повече от 700 произвеждат медицински изделия.

Неотдавна стана ясно, че в страната е разработена нова методика за естествено лечение на рани. Става дума за регенеративно лечение на рани със създаване ин витро в реално време на тромби от белите кръвни клетки на пациента, които поставени върху раната , спомагат за бързото й затваряне и възстановяване на тъканта.

Впечатляващи медицински открития са: капсулата за ендоскопия; мониторите за нарушение в съня и сърдечни заболявания; система за корекция на тежки изкривявания на гръбначния стълб; роботизирана система, помагаща на парализирани хора да се движат

Прилагат се много прогресивни методи за лечение на рак

Разработени са продукти на база стволови клетки за лечение на злокачествени заболявания на кръвта, на плътни тумори и незлокачествени заболявания на кръвта, генетични метаболитни болести и други.

Открита е технология за замразяване на злокачествени образувания, при която с 10-минутна процедура се прониква в тумора и го капсулира, както и други подобни технологии.

От Израел е единствената разработка в света на болнично легло, което може да изправи пациента от легнало положение в напълно изправено.

Уникално израелско технологично постижение в полза на незрящите е устройство, което прикрепено на нивото на очите, съобщава чрез звуци кой стои пред незрящия,може да запомня имена, лица, да чете текстове и други. Устройството разполага с камера и говорител и поддържа 18 езика.

Иновативна техника в химиотерапията е HIPEK – поддържане на нагрят цитостатичен разтвор в засегнатата област от онкологичен процес (например в коремната кухина). В загрято състояние лекарството действа много по-активно, прониква по-дълбоко в тъканта. Съвременните химиотерапевтични лекарства причиняват минимално количество странични ефекти и се понасят много по-лесно от пациентите.

Хирургично лечение. Основният вид терапия за преобладаващия брой ракови заболявания. Прилаганата все по-често ендоскопската хирургия позволява минимално нараняване на здрави тъкани, елиминира риска от инфекция, който е налице, ако хирургическата рана е голяма, също така значително намалява времето за възстановяване след операцията.

За лечение на рак на кожата, особено в областта на шията и лицето, често се използва техниката MOHS, в Израел успехът на тази операция достига 99%. Друго предимство на този метод е минималното премахване на здрави тъкани. Когато е необходимо да се премахне мозъчен тумор, се използват техники (микрохирургична операция, буден), което свежда до минимум риска от увреждане на важни мозъчни центрове.

Стереотактичната радиохирургия в Израел е алтернатива на хирургичното лечение, ако е невъзможно. Той се използва широко при лечението на рак на мозъка, гръбначния стълб, очите и други органи. За целта използвайте растението Cyber ​​Knife – иновативно оборудване, което генерира до 300 лъча от различни ъгли. Те проникват в дебелината на тумора, създавайки там максималната възможна радиационна сила, така че туморът да може да бъде унищожен за една или две сесии. Здравите тъкани получават минимални дози радиация.Съвременната лъчетерапия в Израел е минималното натоварване на радиацията върху тялото и максимално разрушителното въздействие върху рака. Това стана възможно благодарение на иновативното оборудване – линейни ускорители, които замениха остарелите устройства. В допълнение към традиционната дистанционна лъчетерапия се използват модерни методи: брахитерапия (въвеждане на радиоактивни микрочастици в неоплазмата), SIRT (блокиране на достъпа на хранителни вещества чрез микрокапсули на радиоактивни частици), IMRT (с възможност за регулиране на интензивността на радиация по време на сесията), IORT (директно облъчване на засегнатата зона по време на работа).

Лазерната терапия в Израел е най-доброкачественият вид елиминиране или значително намаляване на размера на патохага при рак на кожата, матката, простатата, белите дробове и др. Поради излагането на ултравиолетово лъчение, тъканите се нагряват и некротизират. С поражението на вътрешните органи се извършва лазерно лечение в Израел чрез поставяне на катетър с радиационен проводник.

Друг ефективен метод е криодеструкцията в Израел, чрез излагане на много ниски температури, унищожаване на ракови лезии по кожата, млечната жлеза, бъбреците, черния дроб и други органи. Ако вътрешен орган е засегнат от рак, въвеждането на течен азот се извършва чрез специална кроо-игла. Студената температура моментално унищожава тумора и съдовете, които го хранят. Методът се характеризира с липсата на странични ефекти.

Радиочестотна аблация. За отстраняване на тумори от храносмилателния тракт, белите дробове, надбъбречните жлези и т.н., може да се използва този метод, който включва унищожаване на туморните тъкани с високочестотен ток. Предимството на метода е ниският риск

В допълнение към традиционните видове диагностика (радиография, биохимия и туморни маркери, ЯМР, КТ и т.н.), в израелските клиники се предлагат най-новите такива. Например, използва се PET – проучване разкрива много малки ракови огнища, които не могат да бъдат открити чрез традиционните методи. Важно е за откриване на метастази и рак в ранните етапи. Генетичното тестване също се използва широко за определяне на склонността към развитие на определен вид рак. За определяне на терапевтичните методи се извършват тестове, които разкриват злокачествеността на раковите клетки на определен тип лечение. Информативността на диагнозата е такава, че израелските лекари със 100% точност определят вида на рака, неговите индивидуални характеристики, размера и местоположението на неоплазмата.